Quantcast
Channel: bildirgec.org - etiketler: veri
Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

7 defa silmek neden yetmiyor?

$
0
0

Bilgisayar bilindiği gibi dijital aletler. Ekranda gördüğünüz her şey, hoparlörden duyduğunuz ses, word dosyanız, fotoğraflarınız her şey 0 ve 1 lerden oluşuyor. Elektriğin iki kutbu, lambanın iki seçeneği (aç, kapa), pusulanın iki yönü neden varsa, bilgisayar da elektrikle çalışan aletler oldukları için sadece ikili sayı sistemini kullanıyorlar. Örneğin ses önce mikrofondaki mıknatısı titreştiriyor, diyelim ki mikrofonun içinde de minicik bir pusula olsun. Bildiğimiz gibi pusulayı mıknatısa yaklaştırdığınız anda pusula yön değiştirir. Mıknatısın her kuzeyi göstermesi 1, her güneyi göstermesi de 0 olsun. İşte elinizde istediğiniz şarkıya ait dijital kayıt!

Siz bu sıfır ve birleri şöyle düşünebilirsiniz:

Dijital IO
Dijital IO


Ancak kazın ayağı hiç de öyle değil.

Bilgisayarlar elektrikle çalışan aletler dedik. Onlar için ya karanlık vardır ya da aydınlık. Ya açık vardır ya da kapalı. Örneğin evde lamba titreştiğinde "Voltaj düştü!" deriz. Ama bilgisayarın öyle bir şansı yok. O zaman ne olacak? Belli değerlerin arasını aydınlık, belli değerlerin arasını da karanlık olarak kabul edecek. Mesela bilgisayar (çip ya da yonga) 8 voltla çalışıyorsa, bunun 0 ile 4 Volt arasını 0, 4 ile 8 Volt arasını ise 1 kabul edecek.

İdeal olarak bütün verilerin şu şekilde okunması mükemmel olurdu:

04040404 = 01010101

Ama ne yazıkki gerçek hayatta bizim başımıza gelen voltaj düşüklüğü parazit, cızırtı vs, bilgisayarın da başına geliyor ve elimizde şöyle bir veri oluyor.

17253706 = 01010101

Garip değil mi? Garip ama, iki veri de aynı anlama geliyor, aynı bilgiyi içeriyor. Dikkat ederseniz, 1. 3. 5. ve 7. sayılar 0 ile 4 araındayken, 2. .4 6. ve 8. sayılar da 4 ile 8 arasında. İşte tam da burası yüzünden veri silinemiyor. Hem de üzerine başka bir şey yazılsa bile. Yani geldik işin koptuğu yere. Bu olay nasıl oluyor derseniz bir örnekle anlatmaya başlayayım.

Sabit Disk Kafası
Sabit Disk Kafası

Örneğin elimizde

00440044

gibi bir veri olsun. MediaMarkttan aldığımız tertemiz harddsikimizi ilk açtığımızda içinin durumu da

00000000

olsun. İlk verimizi yazıktan sonra harddiskimizin durum

00440044

oldu.

Sonra bir gün bir şey oldu ve Hanımın, Patronun, vs. vs. korkusuyla bu bilgiyi silmemiz gerekti. Geri dönüşüm kutusuna da güvenmedik ve shift-delete yaparak sildik ve rahat ettik. Mi acaba? Biz veriyi sildiğimizde harddiskimizde durum şu:

00440044

Ne oldu? Neden silinmedi? Çünkü işletim sisteminde yaptığımız silme işlemi sadece verinin harddiskteki adresini siler. Yani kutunun anahtarını çöpe atmak gibi bişey. Ama kutu hala orda? (Bu nedenle eğer üstüne veri yazmazsanız, silinen bütün fotoğraflarınızı geri getirebilirsiniz.)

Diyelim ki paranoya yaptınız ve harddiskinize format atmaya karar verdiniz. Sabit diskin manyetik kafası tıkır tıkır bütün verilerin üstünü 0 yapa yapa geçti. Veriyi okuyorsunuz

00000000

geliyor. Ama ya gerçekte? 0 ile 4 arası 0, 4 ile 8 arası 1 olduğu için, harddsikteki veri aslında:

00320012

yani dışarıdan bakan bir insan kolayca buradaki dosyanın

00110011

olduğunu anlayabilir. Diyelim ki rahat etmedik ve verinin üzerine yeni veri yazmaya karar verdik, bu yeni veri de

11111111

olsun. Bilgisayarlar tembel aletler. Biz ne dersek onu yapıyor. Mesela elimdeki tüm verileri 1 yapmam için en az 4V yapacak kadar enerji yeter. Ne uğraşacağım hepsini 8 yapmaya di mi? Formatlanmış verim neydi?

00320012

hepsinin üzerine 4 koyalım, sonuç yine facia:

44764456

Haddisk bunu şöyle okuyor:

11111111

ama dışarıdan bakan bir insan yine bunun:

00110011

olduğunu kolaylıkla anlayabilir. Bunun gibi bütün olasılıklar hesaplanarak, olası enerji seviyeleri hesaplanabilir. Mesela burada biz 1 den sonra 0, 0 dan sonra 1 yazıldığında ne sonuçlar alınabileceğini gördük. Bu nedenle varolan enerji seviyelerinden, istatistiki ve sezgisel yaklaşımlar kullanılar ne zaman neyin silindiği, kaç defa silme işlemi yapıldığı, hangi dosyanın üzerine hangi dosyanın yazıldığı tüm dosya içerikleriyle birlikte bulunabilir.

Bence en iyi kullanmadığınız hard diski kırın, plakalarını çıkarın, mıknatıslayın ve zımparalayıp parçalayın.

Bir de unutmadan tüm verilerinizi şifreleyin.

Bu yazı mtkocak tarafından bildirgec.org adresli sitede yayımlanmak üzere yazılmıştır. Kaynak gösterilmeksizin kopyalanamaz.


Pilli Projeleri: Pilli.com: Kolektif Bağımsız İçerik | Sosyomat.com: Arkadaşını Etiketle | Put.io: Online Cloud Storage

Viewing all articles
Browse latest Browse all 10

Latest Images